Godina Sv. Vlaha

Year of St. Blaise

 

 

Sudjelovali smo na na otvorenom Natječaju za dizajn vizualnog identiteta: 2016. – godina svetoga Vlaha, u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva. Od ukupno 25 pristiglih prijava po sudu tehničkog povjerenstva naš rad osvojio je treće mjesto sa svojim idejnim rješenjem “Ruke svetog Vlaha”.

Obrazloženje rada:

Razmišljajući o vizualnim elementima koji odlikuju sv. Vlaha, na pamet će svakom odmah pasti njegova bizantska kruna, maketa Dubrovnika ili biskupski štap, dok stojeću pozu u kojoj je prikazan karakterističnom čini njegov položaj ruku: desna je ruka podignuta u blagoslov, dok je lijeva ruka dolje, uz tijelo i njome drži Grad. Upravo se na tim rukama temelji naš kreativni koncept.
Univerzalna simbolika ruku jest stvaralačka snaga, vještina, liječenje, nježnost, privrženost i milost, a u religijskom svijetu, dakako, molitva i blagoslov. Sve te simbole-osobine neposredno ili posredno povezujemo uz sv. Vlaha.

Držanje ruku u znak blagoslova, prihvaćanja u religijsku zajednicu ili Božje zaštite, nalazimo još u Starom zavjetu (Ruka je Boga našega ispružena da blagoslovi sve one koji ga traže – Ezra 8:22), a jednako je aktualno i danas. Desna ruka sv. Vlaha blagoslivlja Dubrovčane i njihove goste već stoljećima, a valja istaknuti i godišnju proslavu blagdana Ruke svetog Vlaha kada se u procesiji relikvijom ruke blagoslivlja okupljene oko oltara.

Drugom (lijevom) rukom sveti Vlaho drži, odnosno štiti Grad i sve njegove stanovnike, čineći ih sigurnima i bezbrižnima.
Kako Luko Paljetak piše u svojoj pjesmi:
…kad zaspim, mirno spim
i svunoć, sve do dzore spavam ti kako tić
i zato neka tâ te ruka na kojoj Grad
naš držiš ne zaboli nigda, nigda, nigda.

 

Temeljna boja grafičkog rješenja je crvena koja isijava festivnim, svečanim i crkvenim duhom. Dojam upotpunjuje serifni font koji odiše tradicijom.
Osnovni vizualni element su ilustrirane ruke u stilu bakroreza, a između njih stoji natpis „2016. – godina svetog Vlaha“. Istu kompoziciju zadržavamo i na svim aplikacijama gdje se kao zajednički element svima pojavljuju ruke: desna lijevo gore i lijeva desno dolje. Na taj način sveti Vlaho blagoslivlja i štiti ne samo 2016. – godinu svetog Vlaha, već i sve manifestacije unutar nje, kao i sve predmete i sredstva na koji se vizualni identitet aplicira.